Yhdistyksen joukkueelle kultaa TOKOn piirinmestaruuskokeissa

Tokon Keski-Suomen alueen piirinmestaruustoko kisattiin 14.9.2014. Mukana oli neljä joukkuetta edustamassa piirin yhdistyksiä. Päivä alkoi harmaana, mutta loppua kohden aurinko alkoi paistaa täydellä terällä.

Keski-Suomen Noutajayhdistystä edusti viisi koirakkoa, josta kaksi oli ylemmissä ja kolme alemmissa luokissa. Koe alkoi erikoisvoittajaluokalla, jossa joukkueen ylemmät koirakot kisasivat.

Piirinmestaruuden voittaneen Maaritin tunnelmat kokeen jälkeen:

10585214_825954430770026_778346405_nRuu (Waterfowler Bliss) on käyttölinjainen labradorinnoutaja, joka täytti kesällä 4v. Edelliset kokeet Ruun kanssa olivat lähes vuosi sitten marraskuussa, jossa saimme VOI1 tuloksen. Eli pitkään on treenattu EVL:n liikkeitä, mutta vielä varmaa viisautta muutamien liikkeiden osalta ei ole löytynyt. Silti mieli teki jo kokeeseen ja heikolla hetkellä lupauduin sitten K-S Noutajayhdistyksen joukkueeseen.

Sitten alkoi vieläkin hurjempi treenitahti, kun oli enää muutama viikko aikaa opettaa liikkeitä. Esimerkiksi ohjatusta noudosta olimme tehneet vain alkeita, eli yritin kahdessa viikossa opettaa sitä koiralle. Näin jälkikäteen ajatellen, ei kamalan järkevää ja töitä on paljon vielä edessä.

Ruutu-liike oli kuitenkin se jännittävin, sillä sitä on yritetty oikeasti treenata paljon, mutta onnistuminen silti tosi epävarmaa. Ja kun kokeessa kohti koiraa kävellessäni katselin koiraani, joka oli hienosti löytänyt ruutuun ja makasi siellä varmasti, oli onni katossaan! Se onnistui! Ja kun ohjattunoutokin onnistui ja muitakaan pahoja virheitä ei sattunut, ylsimme todellakin tämän hetken parhaimpaamme ja saavutimme EVL1 tuloksen 288 pisteellä! Sillä irtosi myös luokkavoitto ja piirinmestaruuskultaa!

Noutajajoukkueemme ylsi myös joukkuekultaan, hyvä noutajat! Kokeessa oli mukana paljon tuttuja sekä treenikavereita, jolloin ilmapiiri on minusta rennompi ja mukavampi. Oli ilo katsella kavereiden hyviä suorituksia ja tunnelma on aina niin positiivisen kannustava.

Tytti ja Nata kisasivat myös erikoisvoittajaluokassa. Tytti kertoo päivästä näin:

Natan kanssa tämä oli meille vasta vuoden toinen koe ja tavoitteena oli iloinen ja reipas suoritus. Se onnistuikin mutta valitettavasti pari liikettä meni pilalle ja nollautui.  Tällä kertaa epäonnistuneet liikkeet oli luoksetulo ja ruutu liikkeet. Muutoin Nata toimi mukavasti ja teki hienoja suorituksia. Kaikkiaan meille kertyi pisteitä 205,5 ja kolmostulos. Sijoituimme 5. piirinmesturuuden yksilökilpailussa.

Avoimessa luokassa kisasi Mira ja Lotta sekä Marika ja Runo. Miralle avoimen luokan startti oli ensimmäinen. Marikalla ja Runolla oli alla kaksi avo1-tulosta.

Marikan tunnelmat kokeesta:

Runo-tollerillani (BH TK1 Rialthing Joyfull) oli varsinainen koeputki takana ennen piirinmestaruuskisoja. Olimme kahden viikon sisällä kisanneet kahdessa tokokokeessa ja käyneet palveluskoirien soveltuvuuskokeessakin hankkimassa BH-tittelin.
Kaksi edellistä koetta menivät aivan putkeen, molemmista napsahti avoimen luokan 1.tulos loistavin pistein. No totta kai sitten juuri piirinmestaruuskokeessa koerumba kostautui ja Runosta oli selvästi havaittavissa turnausväsymystä. Suurin osa liikkeistä levisikin enemmän tai vähemmän. Saimme kuitenkin kerättyä pisteet 2.tulokseen. Onneksi joukkuetoverimme paikkasivat meidän pisteemme. Joukkueessamme nähtiin loistosuorituksia!

Mira kertoo koesuorituksestaan näin:

Piirinmestaruuksissa olimme kisaamassa ensimmäistä kertaa avoimessa luokassa. Lotta (TK1 Gladtail Whole Lotta Love) on kultainennoutaja, jonka kanssa starttasimme kisauramme heinäkuussa. Kolme kertaa alokasluokassa käytyämme kasassa oli TK1-koulutustunnus. Viimeinen alokasluokan kisa käytiin kaksi viikkoa ennen piirinmestaruuksia ja mietin tosi pitkään ilmoitanko koiraa kokeeseen, onneksi sitten ilmoitin. Avoimen luokan liikkeistä puuttui tietty varmuus koetilanteessa, mutta silti Lotta teki töitä kisoissa hienosti. Tuloksena ykköstulos 177 pistettä ja luokkavoittokin vielä irtosi tällä tuloksella. Luoksetulon stoppi toi meille vain viisi pistettä täyden kympin sijaan. Lotta ei pysähtynyt seisomaan käskystä, vaan juoksi suoraan luokse. Tätä on treenattu urakalla ja treenataan edelleen. Muutoin olen todella tyytyväinen Lotan työskentelyyn, kaukokäskytkin menivät niin hienosti. Päivän kruunasi joukkueemme piirismestaruuskulta!

Viimeisenä oli alokasluokka, jossa Heta ja Lysti aloittivat koeuransa. Heta kertoo suorituksesta näin:

Lysti (Rialthing Enjoy) on vajaa 2v. tollerinarttu, jolle Keuruun PM-toko oli ensimmäinen virallinen tokokoe. Meidät houkuteltiin mukaan noutajien joukkueeseen, vaikka tiesin ettei Lysti vielä ihan valmis tokokoira ollutkaan.

Alokasluokan paikkamakuussa voi tapahtua mitä vain ja niin meidänkin kokeessa toinen koira alkoi häiriköimään vieruskaveriaan ja lopulta poistettiin koko kokeesta. Lysti ei onneksi välittänyt tapahtumista ja toisella kerralla paikkamakuu sujui ongelmitta.

Luoksetulo on yksi varmimpia liikkeitämme mutta kas kun panta alkoi ahdistamaan ja rapsuttaessa Lysti unohti istua paikallaan ennen käskyä. No nyt ainakin tiedän jatkossa ottaa pannan pois. Estehyppy oli myös mielenkiintoinen kun lopun sivu-käskyllä Lysti päättikin hypätä esteen vielä uudestaan. Mistä lie tämäkin tuli pienen koiran päähän, kertoo varmaan treenin puutteesta.

Tuloksista on turha puhua kun nollattiin pari liikettä, mutta aina näistä kokemuksista jotain oppii ja onneksi muut loistivat meidänkin puolesta.

Piirinmestaruuskoe oli onnistunut tapahtuma ja ensi vuonna noutajat lähtevät puolustamaan mestaruuskultaansa!