Vuoden koirat 2014

Yhdistys valitsee vuoden aikana parhaiten menestyneiden koirien joukosta Vuoden Koirat. Vuoden Koira -titteleitä voi hakea useissa eri kategorioissa. Viime vuoden hakijat ja ehdokkaiden pistemäärätä loytyvät oheisesta Vuoden koira 2014 -taulukosta.

Vuoden NOME-koira, Aktiivipari ja WT-pistesieppari FI KVA Rushbrigg Norton (Tsoni)

DSC_0030

Kiitos ja anteeks, että oltiin rohmuja. Tsonin kanssa vuosi 2014 sujui tasaisen hyvin kaikissa lajeissa (NOME –A , NOME –B ja WT). Niinpä sitä tuli startteja joka lajissa. Mitään supermenestystä ei tullut, kun itse mokasin jokaisessa tärkeässä kisassa (SM, PM, IWT ja muut mestaruuskokeet). Onneksi saatiin sentään toinen serti A-kokeesta ja kunnia olla SNJ:n Vuoden Metsästyskoira. Tsoni on mitä leppoisin ja luotettavin matkakumppani , minkä kanssa on nautinto reissata ja starttailla eri karkeloissa, joten pahoittelen – taidetaan olla vielä ensi vuonnakin kuvioissa mukana.

T. Mika Lappalainen

Vuoden MEJÄ-tulokas Vimpulan Hymypoika (Luimu)

Vimpulan Hymypoika LuimuLuimu aloitti MEJÄ uransa yhdistyksen kokeissa Moksissa viime vuoden toukokuussa tuloksella AVO-1 / 44p. Seppo Venäläisen tuomaroimana. Toisen 1-tuloksen se sai Leppälahdesta kesäkuun lopussa. Pisteitä tuli peräti 48, tuomarina Tuula Svan. Näiden kokeiden välissä Luimu sai kesäkuussa Uuraisilta AVO-3:n ja Keuruulta AVO-2:n. Ensimmäinen Voi-1 tulos tuli pistein 44 Leppälahdesta syyskuun alussa tuomarina Olavi Nurmiranta. Vielä syyskuun lopussa Luimu sai hyvän VOI-2:n pistein 39. Luimu on vuoden -14 MEJÄ-koira Kutin velipuoli. Luimun jäljestys on kiihkeää eteenpäin voimakkaasti pyrkivää, jarrutusta vaativaa, mutta melko jälkitarkkaa.

Omistajat: Leila Mäkinen & Timo Nojonen

Vuoden MEJÄ-koira Vimpulan Neuvokas Norman (Kuti)

Vimpulan Neuvokas Norman KutiKuti on jo kerran aikaisemmin vuonna 2012 voittanut yhdistyksen MEJÄ-koira palkinnon. Tuo vuosi -12 oli Kutin uran tähän mennessä menestyksekkäin. Silloin Kuti voitti piirinmestaruuden ja pääsi MEJÄ-SM:iin. Sieltä tuloksena 7:s sija. Samana vuonna Kuti oli noutajien MEJÄ-SM:n 3:s. Näistä saavutuksista seurasi edustuspaikka noutajien pohjoismaisiin MEJÄ-mestaruuskilpailuihin Tanskaan vuodelle 2013. Siellä ei menestystä enää tullut. Tanskan maastot ja jäljen tekotapa taisivat yllättää niin koiran, kuin ohjaajankin.

Viime vuonna Kuti osallistui 8:aan MEJÄ-kokeeseen saaden niistä kaikista 1-tuloksen pienimmän pistemäärän ollen 45 ja suurimman 50. Tuo suurin pistemäärä tuli kotikenttäedun turvin Vesangan kokeessa heinäkuun alussa, tuomarina Seppo Tavi. Yhdistyksen MEJÄ-mestaruus kokeissa Multian Isojärvellä, joka samalla oli PM-kilpailu, Kuti voitti yhdistyksen MEJÄ-mestaruuden ja oli PM-kokeiden 4:s. Pisteitä tuli tuolloin 47. Jäljestäjänä Kuti on hyvin rauhallinen ja jälkitarkka. Jäljestyksen aikana naru on hyvin harvoin kireällä.

Omistajat: Leila Mäkinen & Timo Nojonen

Vuoden Näyttelypentu Do Day’s Olivia (Olivia)

Do Day's Olivia 6 kk

Synt. 11.1.2014
Emä: C.I.B, FI, SE, LV MVA Sweetmix Flashdance
Isä: FI MVA Devonshires London Edition
Kasvattajat: Milja Holländer ja Keijo Kettunen
Omistajat: Milja Holländer ja Keijo Kettunen

PENTUNÄYTTELYT 2014:
Tampere, kaikkien rotujen pentunäyttely 19.7.2014:
PEN 5-7 kk: 1 KP, PNP-1, ROP, RYP-1, BIS-1
Vantaa, labradorinnoutajien erikoisnäyttely 6.8.2014:
PEN 5-7 kk: 2. KP
Mustasaari, ryhmänäyttely 16.8.2014:
PEN 7-9 kk: 1 KP, VSP-pentu

Kuva: Milja Holländer

Vuoden TOKO-tulokas TK1 TK2 Gladtail Whole Lotta Love (Lotta)

tokotulokas

Lotta muutti kotiini loppuvuodesta 2010. Tarkoituksena oli saada tästä pikku pennusta kehittymään harrastuskaveri tottelevaisuuskokeisiin, näyttelykehiin ja lenkkiseuraksi metsissä samoiluun. Pennun valinta taisi osua aika nappiin, sillä kaikki toiveet tuli täytettyä ja ehkä vähän enemmänkin. Virallisissa tottelevaisuuskokeissa pääsimme strattaamaan vasta viime vuoden heinäkuussa. Jännitin itse hirmuisesti koetilannetta ja viimein parin möllitokokokeen jälkeen uskalsin ilmoittaa meidät kokeeseen. Starttasimme heinä-elokuussa kolmissa kokeissa, joista kaikista saimme ykköstuloksen, kasassa oli siis TK1 koulutustunnus ja siirto avoimeen luokkaan. Syys-lokakuussa kävimme myös kolmissa kokeissa saaden kaksi ykköstulosta ja yhden kakkostuloksen. Lotta oli myös edustamassa Keski-Suomen Noutajakoirayhdistystä piirinmestaruuskilpailuissa, josta tuliaisena piirinmestaruuskultaa. Tämän vuoden helmikuussa kisakirjaamme kirjattiin TK2 koulutustunnus, saimme siis kolmannen ykköstuloksen. Lotta on iloinen, miellyttämishaluinen, aktiivinen ja energinen koira, jonka kanssa on mahtava tehdä töitä.

Valitettavasti Lotan ja minun kisauran huippu on nyt saavutettu, ja haavenaa ollut tottelevaisuusvalion arvo jää myös haaveeksi. Lotan terveydentila, ei kanna meitä pidemmälle tämän lajin parissa, mutta rakastetun kotikoiran virkaa hän saa toimittaa jatkossakin. Vuoden TOKO tulokas palkinto kruunaa Lotan kisauran, kiitos siitä!

Omistaja: Mira Pollari

Vuoden TOKO-koira Waterfowler Bliss (Ruu)

ruu_tokokoira

Ruu on 4,5v käyttölinjainen labradorinnoutaja, jonka kanssa harrastamme NOME:a ja TOKO:a. Ruu on yhdellä sanalla kuvailtuna kiltti, se on oikeasti maailman kiltein koira.

Vuonna 2014 starttasimme TOKO-kokeessa vasta syyskuussa erikoisvoittajaluokassa. Edellisen kokeen (voittajaluokka) olimme käyneet marraskuussa 2013. Olen itse harrastajana vähän sellainen, että jos ei ole selkeää tavoitetta niin ei tule treenattuakaan niin ahkerasti. Vasta sitten kun päätin meidän ensimmäisen kokeen niin alettiin treenata tavoitteellisemmin. Liikkeet saatiin suurin piirtein pakettiin muutaman kuukauden aikana.

Ensimmäinen erikoisvoittajaluokan koe oli siis syyskuussa Keuruulla, joka toimi samalla piirinmestaruuskokeena. Sieltä saimme heti hienosti ensimmäisen EVL1 tuloksemme (288p), joka riitti samalla myös piirinmestaruuteen! Ruu pääsi yllättämään minut suorituksellaan totaalisesti. Samallahan yhdistyksemme voitti myös piirinmestaruuden joukkuekultaa!

Toinen EVL:n koe käytiin kuukauden päästä Jyväskylässä ja sieltäkin hienosti ykköstulos (274p) huolimatta muutamista haavereista. Kolmannessa kokeessa marraskuussa allekirjoittanut oli kerännyt itselleen sen verran paineita, että nollasi lopulta kokeessa luoksetuloliikkeen, jonka seurauksena saimme EVL2 tuloksen (247p.). Mutta hyvä kakkostulos ja ohjaajakin otti opikseen.

Neljänteen kokeeseen ohjaaja kasasi itsensä ja meni reippain mielin kehään pitämään koiran kanssa hauskaa. Ja tämä hyvän mielen ja hyvän yhteistyön koe palkittiin EVL1 tuloksella, huippupisteillä (302,5p), luokkavoitolla ja kunniapalkinnolla. Ja lisäksi saavutimme tietysti koulutustunnuksen TK4. Fiilis oli kyllä aivan mahtava! Siitä oli hyvä jäädä hetkeksi viettämään Joulua ja odottamaan perheenlisäystä tulevaksi.

Nyt olemme TOKO:ssa saavuttaneet sen tietyn tavoitteen ja seuraavaksi suunnitelmana on osallistua tämän vuoden SM-kokeeseen, noutajien mestaruuskokeeseen ja piirinmestaruuteen. Sitten astuvatkin voimaan sääntömuutokset ja alamme opettelemaan liikkeet niiden mukaisesti. Kokeisiin osallistumme sitten joskus.

Omistaja: Maarit Hankaniemi

Vuoden VEPE-tulokas FI JVA Maplefox Crazy Catcher (Heta)

IMG_5126

Heta on syntynyt 30.7. 2011 ja muutti meille Keuruulle syyskuussa 2011.  VEPEen tutustuimme tollerileirillä ja VEPEn aloitimme toissa kesänä K-S Noutajien mukavassa VEPE-porukassa ja totesin, että tämä laji sopii meille kuin nenä päähän. Viime kesänä menimme soveltuvuuskokeisiin kouluttajamme Hanna-Leenan patistamana. Suoritimme soveltuvuuskokeen Kontiolahdella ja saimme alo 1 tulokset Kontiolahdella ja Saarijärvellä ja sen jälkeen siirron avoimeen luokkaan. Tänä kesänä olisi tarkoitus treenata avoimen luokan liikkeitä ja osallistua muutamiin kokeisiin. Sen kummempia tulostavoitetta ei ole, niin kauan mennään, kun mukavalta tuntuu.

Meihin Hetan kanssa voi törmätä NOME-treeneissä, MEJÄ-kokeissa tai VEPE-rannassa. Isännän mielestä voisin jo valita lajin mitä koirani kanssa harrastan, mutta kun kaikki lajit ovat mukavia. Saas nähdä mitä meistä isona tulee.

Omistajat: Aija Pekkanen ja Sari Tihinen

Vuoden VEPE-koira Gladtail Quarterback (Roope)

_MG_9752Ilolla vastaanotamme vuoden 2014 Vepe-koiran palkinnon, on erittäin mukavaa huomata, että rannassa läträämiselläkin voi saavuttaa jotain!

Roope syntyi tammikuussa vuonna 2008 ja maaliskuun alussa alkoi meidän yhteinen taipaleemme, jossa minä olen yrittänyt opettaa koiraa, mutta todennäköisesti minua on opetettu enemmän. Harrastuskaverina Roope on avoin ja iloinen, kaikkien kaveri, jolla on aina pilkettä silmäkulmassa ja hymy korvissa. Olen harrastanut Roopen kanssa tokoa melko pienestä pitäen, mutta nykyisin keskitymme pääasiassa VEPEilyyn, ja tottelevaisuutta ylläpidetään siinä sivussa.

Vesipelastuksen aloitimme noutajakoiraihmisten järjestämällä kurssilla, joka toteutettiin K-S Kennelkerhon treenipaikalla ja –välineistöllä Harakkasaaressa. Laji tuntui todella mukavalta ja niinpä tuli treenattua toinenkin kesä. Tällä hetkellä aloittelemme jo viidettä kautta, kaksi edellistä kautta onkin jo treenattu K-S Noutajien alaisuudessa. Vuoden 2014 tavoitteena oli saada kisavarmuutta sekä mahdollisesti luokkasiirto alokkaasta avoimeen. Onni oli oman yhdistyksen kisat, joissa pääsin starttaamaan molempina päivinä, tuloksin ALO3 ja ALO1. Jotta kausi ei jäänyt aivan tyngäksi, kokeilimme onneamme vielä Kontiolahdella tuloksin ALO1 ja siirto avoimeen. Näin ollen tulevan kauden teemana on kerätä kisakokemusta avoimesta luokasta, treenata monipuolisesti vepen liikkeitä sekä opettaa muita lajia harrastavia siinä sivussa.

Kiittäen,
Kirsi Liukkunen ja Roope