Vesipelastusta kotioloissa

Vesipelastuksen kausi on lyhyt – kun harjoitteluaikaa on keskimäärin toukokuusta syyskuuhun ehtii harjoittelukertoja tulla kesän aikana aktiivisimmille parikymmentä ja useimmille vain noin kymmenen kertaa vuodessa. Yleensä mielletään, ettei vesipelastusta voi sen kummemmin kotioloissa harjoitella sillä tarvitaan kuitenkin ranta, kaksi kumivenettä, neljä ihmistä ja kaikenlaista oheisrekvisiittaa. Se ei kuitenkaan täysin pidä paikkaansa, sillä monia asioita voi opetella myös kotioloissa ilman apujoukkoja.

Perustaidot

_MG_9593

Uimataitoa ei tietysti voi kotona juuri harjoitella, ainakaan talvella, mutta kelien salliessa ei kannata unohtaa miten tärkeää on, että koira ui hyvin. Hyvä uintitekniikka mahdollistaa koiran työskentelyn vesillä ja se pystyy paremmin suorittamaan VEPEn tehtäviä, kun sen energia ei kulu pinnalla pysymiseen ja eteenpäin pyrkimiseen. Kannattaa siis uittaa koiraa myös treenien ulkopuolella mahdollisimman monipuolisesti. Vedestä on hyvä hakea esineitä sekä opetella uimaan myös ihmisten kanssa. Kestävyyttä voi harjoitella myös esim. niin, että koira saa uida soutuveneen mukana. Kestävyysharjoittelu on syytä aina aloittaa pienillä matkoilla niin, että koiralla on mahdollisuus rantautua heti väsyttyään. Pelastusliivit ovat myös koiralle oiva apu uintitekniikan parantamiseksi. Talviaikaan kannattaa myös hyödyntää koirauimaloiden tarjoamia palveluja

Esineiden noutaminen, vieminen, ottaminen ja kuljettaminen lukeutuvat myös VEPEn perustaitoihin. Noutajille nämä ovat hyvin ominaisia tehtäviä, mutta niitä kannattaa silti harjoitella kotioloissakin. Esineellä ei ole niin väliä, mitä monipuolisempi valikoima, sen parempi. Paloittele harjoitukset kotona pieniin osiin – opeta koira nostamaan esineitä sinulle lattialta, ottamaan esineet suuhun tarjottaessa, noutamaan heitettäessä tai noutamaan toiselta ihmiseltä. Viennin opettelun voit aloittaa niin että esine siirtyy kädestä käteen koiran suun kautta ilman välimatkaa. Kun koira osaa ojentaa esineen yhdeltä ihmiseltä toiselle, voitte siirtyä askeleen kauemmaksi ja vähitellen lisätä matkaa, kunnes koira osaa viedä esineen yhdeltä ihmiseltä toiselle.

Muista palkan merkitys myös kotona harjoitellessa, oikein suoritetusta tehtävästä tulee saada motivoiva palkka! Siitäkin huolimatta, että kotona tehty juttu on ihan ”pikkujuttu”. Sanomalehden kantaminen ulko-ovelta ruokapöydän ääreen on ehdottomasti palkan arvoinen työ! Jos koirasi innostuu kehuista, kehu se maasta taivaisiin – jos leikistä, leikitä sitä palkaksi. Palkan ei aina tarvitse olla ruoka, mutta jos koirasi tekee voltteja lihapullia haistaessaan, saattaa ruokapalkka olla kuitenkin se kaikista motivoivin.

Ohjattavuus

Maalitolppien väliin hakeutuminen ja yleisesti koiran ohjattavuus vesillä helpottavat suuresti VEPEn harrastamista. Rannalta on turha huudella koiralle ohjauskäskyjä ja ilmansuuntia, jos ei niitä ensin ole sille opettanut ja tämä opettelu kannattaa tehdä kuivalla maalla.

Suunnan opettaminen koiralle saattaa monesti olla suureksi avuksi ja ennen kaikkea epäröivälle koiralle etenemiskäsky vahvistaa haluttua toimintaa. Voit harjoitella etenemistä kotioloissa palkalle, ruokakupille, lelulle tai muulle kiinnostavalle asialle. Lisää sitten vaiheittain etäisyyttä sekä vaikeuta olosuhteita. Harjoittele etenemistä myös ulkona vaihtelevissa paikoissa.

Maaliin hakeutumista voit harjoitella kotona minkä tahansa keppien väliin – maaleja näkyy kokeissakin monenlaisia. Maalitolpiksi kelpaavat esim. aurauskepit, suksisauvat, lasten polkupyörien lippuviirit, aitatolpat tai vaikka metsään kaatuneet kepit. Vaihtele tolppien välimatkaa, tee kapeita sekä leveitä maaleja. Harjoittele maalitolppien välistä luoksetuloa sekä eteen lähetystä, jotta koira sekä lähtee että palaa maaliin. Tee harjoituksia sekä suoraan keskelle että vinottain, jotta koira oppii etsimään maalitolppien välin.

Rohkeutta, itsevarmuutta ja yhteistyötä

_MG_0007

Erityisesti huonolla kelillä VEPE-liikkeet vaativat koiralle itsenäistä toimintaa ja rohkeutta. Näitäkin voit vahvistaa omin päin antamalla koirallesi tehtäviä, joista sen pitää itse selviytyä. Kulje lenkeillä vaikeissakin paikoissa, ylitä ojia ja muita maastoesteitä. Piilota leluja ja tavaroita kotona tai ulkona ja anna koiran etsiä niitä. Koiran lelun voi kotona piilottaa vaikka pahvilaatikkoon koiran nähden ja antaa sen itse miettiä, miten laatikon saa auki ja lelun laatikosta. Kannusta koiraa ongelman ratkaisemiseen, mutta anna sen itse keksiä keinot!

Yhteistyö koiran ja ohjaajan välillä on tärkeää, se tukee kaikkia harrastuksia. Tee erilaisia asioita koirasi kanssa; harrasta muita lajeja, liiku vaihtelevissa paikoissa, anna koiran osallistua tekemiseen ja ennen kaikkea leiki koirasi kanssa. Leikkiminen vahvistaa paitsi ohjaajan ja koiran suhdetta, se kehittää myös koiran itsevarmuutta ja sen varjolla pystyt vahvistamaan myös koiran taistelutahtoa.

Pilkkomalla kokonaisuuksiksi

Mieti itse, miten voit kokonaisia liikesuorituksia pilkkoa pienemmiksi harjoituksiksi. Esimerkiksi veneestä hyppy on yhdistelmä malttia, paikalla oloa, hyppäämistä ja luoksetuloa. Harjoittele näitä asioita erikseen sekä yhdistämällä yhtä tai kahta palaa peräkkäin. Vaihtele taas olosuhteita, ympäristöä ja vahvista samoja käskyjä joita käyttäisit VEPEillessä.

Kun harjoittelet monipuolisesti pieniä paloja omin päin, on koirasi taas ensi kauden koittaessa huomattavasti valmiimpi suorittamaan treeneissä vesillä kokonaisia liikkeitä. Tällöin eivät vähäiset harjoituskerrat kulu tuskaillessa kuinka saan koiran pysymään veneessä, ottamaan esineen rannassa, irtoamaan ohjaajan luota tai tulemaan maalitolppien väliin.

Saara Dufva
VEPE-