SM-NOME 2016 Kannonkoski

logoNoutajamestari 2016 –tittelistä kamppailtiin tänä vuonna Kannonkoskella. Järjestäjänä toimi Keski-Suomen Noutajakoirayhdistys ry yhteistyössä Suomen Noutajakoirajärjestön kanssa. Tuomareina olivat Harri Siven ja Tuija Hukkanen. Vastaavana koetoimitsija toimi Mika Toskala ja järjestelytoimikunnan muut jäsenet olivat Jari Hartikainen, Pasi Puttonen, Maija Lappalainen, Tuija Aaltonen, Tiina Saarinen, Olli Räsänen, Asta Muilu ja Perttu Havulehto. Kokeen järjestelyt aloitettiin jo yli vuosi sitten ja koeviikonloppuna paikalla ahkeroi noin 30 hengen talkoilijaporukka.

Keskuspaikkana toimi metsästysseura Vuoskosken Paukku ry:n upea metsästysmaja. Metsästysseura toimi myös yhteistyökumppanina vastaten kokeen muonituksesta. Seuran jäsenet huolehtivat kanttiinin pidosta keskuspaikalla sekä finaalipäivänä myös maastossa. Metsästysseura vastasi myöskin talkoilijoitten ruuassa pysymisestä maastossa.

Kokeen sponsoreina toimivat Sasta, Subaru, Kirjapaino Kari, Painotalo Silkkisiipi, Metsästäjän erikoisliike Olkkonen, T:mi Lindroth sekä Töminätassut. Kokeen majoituspaikkana toimi Piispalan leirikeskus, missä pidettiin myöskin lauantaina juhlaillallinen.

Kokeeseen ilmoittautui yhteensä 54 osallistumiskriteerit täyttävää koirakkoa, mikä on SM-kokeiden ennätys. Kahteen karsintapäivään mahtui kuitenkin sääntöjen mukaan maksimissaan yhteensä 48 koirakkoa, joten valitettavasti kaikki halukkaat eivät päässeet mukaan.

Karsintakoe

vesiohjausKarsintakoe suoritettiin kaksipäiväisenä, ns. kiertävänä kokeena kahdella tuomarilla. Kun toisen tuomarin pari oli suorittanut tehtävät hakutehtävää edeltävään vaiheeseen, aloitti toinen tuomari oman parinsa kanssa. Starttijärjestys sekä tuomarit arvottiin koepäivän aamuna.

Suorittavasta parista toinen jäi telttaan odottelemaan toisen aloittaessa kakkosmarkkeerauksella. Koiran palauttaessa ensimmäisenä noudettua riistaa, ammuttiin laukaus maaohjaukseen. Kun toinenkin markkeerausriista oli saatu talteen, oli vuorossa ohjaustehtävä. Koira lähetettiin tieltä heinikon läpi avoimen pellon yli. Koira oli pidettävä pienellä sektorilla koko ajan, jotta ohjaajalla oli mahdollisuus nähdä koira ja näin ollen ohjata sitä.

Molempien suoritettua tämän osion, siirryttiin lähihakutehtävään. Ohjaajille kerrottiin määritelty alue, mistä molempien koirien tuli ottaa ylös yksi riista. Mikäli koira meni alueen ulkopuolelle, ohjaajalla oli lupa ohjata koira takaisin alueelle.

Tämän jälkeen oli vuorossa kokeen ehdottomasti haastavin osuus, vesiohjaus. Vesialueen keskellä n. 50 m:n päässä lähetyspaikalta meni aita, jonka taakse tuli laukaus ja markkeerausheitto, joka olikin ”haavakko”. Kyseessä oli riista, joka vedettiin takaisin veneeseen koiran sitä näkemättä. Tämän jälkeen ammuttiin ns. lopetuslaukaus haavakon uitua kauemmas ja ohjaajalle kerrottiin riistan sijainti. Tämä oli n. 80 m koiran näkemän pudotuspaikan takana. Ohjaajalla oli lupa liikkua lähetyspaikalla sivusuunnassa, jotta koira oli mahdollista nähdä ohjausmatkalla olleen poikittaisen aidan takia. Mikäli koira ajautui riittävän kauas aidan taakse, ei näkyvyyttä ollut laisinkaan. Koiran tuli myös edetä määritelty matka vettä pitkin, jotta suoritus voitiin hyväksyä, koska maalle noustessaan se katosi välittömästi ohjaajan näkyvistä.

Tämän jälkeen jäljellä olikin enää hakutehtävä. Haku suoritettiin kahdella alueella siten, että molemmat koirat olivat työskentelemässä samanaikaisesti.

Tulosten julkistaminen

Lauantai-iltana koitti yksi kokeen jännittävimmistä vaiheista, tulosten julkistaminen. Finaaliin tiensä selvittivät kahdeksan VOI1-tuloksen saanutta koirakkoa: Henri Kaakinen ja lbn FI KVA Kulteen Strömmingsbådan, Antti Honkarinta ja lbn FI KVA SE KVA Masterkey’s Fix Jezebel, Janne Järvinen ja skn FI KVA SE KVA Taka-Tapiolan Fiun Taru, Taru Hiltunen ja lbn FI KVA Rocket Star Hermione, Marika Kuivalainen ja lbn Hardrocks Mint Chocolate, Maarit Nikkanen jalbn NM-11 FI KVA Highhut’s Aquila, Esa Valkonen ja lbn Watermark’s Texas Hold’em sekä Mika Innilä ja lbu Djurbergas Mercury.

Tulosten julkistamisen ja juhla-illallisen jälkeen oli vuorossa illanvietto elävän musiikin tahtiin. Juhlakansaa tanssitti ja viihdytti Cocktail Bar –yhtye. Hyvin viihdyttikin, sillä tanssilattia pullisteli koko illan iloisesta juhlakansasta.

Finaali

finaalimaasto1Finaali suoritettiin parityönä, lavastettuna metsästystapahtumana. Starttinumerot oli arvottu ennen kokeen alkua. Aluksi koirakot seurasivat hetken tapahtumia: laukauksia, heittoja ja sorsapillien ränkätystä monesta suunnasta. Tämän jälkeen arvottiin kumpi parista aloittaa. Ensimmäisenä tehtävänä oli ohjaus, joka oli pituudeltaan noin 200 metriä. Matkan varrella oli aiemmin ”pudotettua” riistaa ja ympärilltä kuului sorsapillien ränkätystä sekä laukauksia. Mikäli koira toi jonkin muun kuin kyseisen ohjausriistan, ei se ollut vielä hylkäävä virhe, vaan ohjausta oli mahdollisuus yrittää vielä myöhemmin uudestaan. Kun molemmat koirakot olivat ohjaustehtävän suorittaneet tai sitä yrittäneet, alkoi varsinainen metsästystapahtuma. Tuomarit siirtyivät lintutorniin, mistä pääsi näkemään huomattavasti enemmän koiran työskentelyä kuin maasta käsin ohjaajan näkökulmasta. Ohjaajat ohjeistettiin tarkkailemaan mitä tapahtuu ja ottamaan riistaa omavalintaisesti ylös. Noudettujen riistojen määrä ei ollut se ratkaiseva juttu. Sen sijaan tuomarit tarkkailivat jatkuvasti koiran markkeerauskykyä, ohjattavuutta ja muuta työskentelyä. Tehtävässä myöskin ohjaajan keskittyminen ympärillä oleviin tapahtumiin saattoi olla hyvinkin ratkaisevaa. Tehtävästä jatkoon, eli Grande Finaleen, pääsi kaksi koirakkoa: Maarit Nikkanen ja FI KVA Highhut’s Aquila sekä Marika Kuivalainen ja Hardrock’s Mint Chocolate.

finalistit2Grande Finalen tehtävänä oli kaksoismarkkeeraus ja ohjaus. Kun markkeerauksista ensimmäinen, määrätty riista oli saatu talteen, oli vuorossa ohjaustehtävä. Pituudeltaan tämä oli noin 150 metriä ja suoritettiin hyvin pienessä kulmassa noudettuun markkeeraukseen nähden. Tämän jälkeen noudettiin toinen markkeerausriista. Ensimmäisenä suoritusvuorossa olivat Maarit ja Rixu suoriutuen tehtävästä helposti. Sen sijaan Marikalla ja Mintulla oli vaikeuksia ensimmäisessä markkeerauksessa koiran ajautuessa pois markkeerausalueelta. Tässä vaiheessa tuomareilla oli jo voittaja selvillä, eikä tehtävää ollut tarpeen jatkaa.

Uutiskynnys ylitetty

asta-haastattelussaTänä vuonna SM-NOME sai hyvinkin paljon julkisuutta. Perjantain karsintapäivänä YLE:n toimitus tuli kuvauskaluston kanssa paikalle ja kooste nähtiinkin heti perjantai-iltana klo 18:20 lähetetyssä Keski-Suomen Uutisissa. Tämä on nähtävissä myöskin YLE Areenassa. Haastateltava ja kuvattavana oli Keski-Suomen Noutajakoirayhdistyksen puheenjohtaja Asta Muilu Martta-koiransa kanssa. Jutun teossa olivat myöskin Keskisuomalainen sekä Koiramme-lehti.

Ajankohtaista tietoa kuvineen informoitiin koko kokeen ajan SM-NOME:n Facebook-sivuilla www.facebook.com/smnome2016. Näin pystyimme pitämään lajista kiinnostuneet ajan tasalla tapahtumista ja kokeen kulusta. Monet varmasti malttamattomina odottivat tietoa tästä jännitysnäytelmästä. Viime vuoden tapaan sivuilla julkaistiin myöskin suuren suosion saaneita videohaastatteluita.

Livelähetys

Sosiaalisen median uutuus, livelähetys, mahdollisti tapahtuman lähettämisen suorana myös niille, ketkä eivät paikalle päässeet koetta seuraamaan. Lauantai-illan tulosten julkistamista seurasi parhaimmillaan yli 200 katsojaa. Sunnuntain finaalista lähetettiin livekuvaa harkiten, jotta olosuhteet olisivat kaikille kilpailijoille samat. Kilpailijat eivät saaneet tulla katsomaan tehtävää paikan päälle, joten tämä piti huomioida myös livekuvan lähettämisessä. Tämän vuoksi ainoastaan finaalin viimeisen parin suoritus lähetettiin livenä. Grande Finale sen sijaan lähetettiin suorana molempien koirakoitten osalta. Ennen tätä oli kuitenkin toisen kilpailijan osalta varmistettu, ettei hänellä ollut pääsyä katsomaan livekuvaa ensimmäisestä koirakosta.

Livelähetys sai suuren suosion sekä erittäin hyvää palautetta katsojilta, vaikkakin kuvan laatu puhelimella käsivaralta kuvattuna oli mitä oli. Todennäköisesti tätä livelähetyksen mahdollisuutta tullaan jatkossa hyödyntämään laajemminkin.

Tulokset

sijoittuneet

  1. Lbn NM-11 FI KVA Highhut’s Aquila ja Maarit Nikkanen
  2. Lbn Hardrocks Mint Chocolate ja Marika Kuivalainen
  3. Lbn Watermark’s Texas Hold’em ja Esa Valkonen

Sijat 4.-8. (starttijärjestyksessä)
Taru Hiltunen ja FI KVA Rocket Star Hermione
Antti Honkarinta ja FI KVA SE KVA Masterkey’s Fix Jezebel
Janne Järvinen ja FI KVA SE KVA Taka-Tapiolan Fiun Taru
Henri Kaakinen ja FI KVA Kulteen Strömmingsbådan
Mika Innilä ja Djurbergas Mercury

Karsintakokeen tulokset ovat nähtävissä SM-NOME 2016 nettisivuilla, osoitteessa http://www.smnome2016.fi/.

Teksti Tiina Saarinen
Kuvat Markku Kastepohja, Olli Räsänen, Asta Muilu ja Tiina Saarinen