Koiran kehonhuoltoluento

_MG_1727

Erika Hankalin piti maaliskuussa yhdistyksemme kutsumana Taitavien Tassujen tiloissa koiran kehonhuoltoluennon. Tilaisuus oli suunnattu erityisesti vesipelastusta harrastaville, mutta toki muutkin asiasta kiinnostuneet olivat tervetulleita. Meitä oli paikalla noin 15 hlöä.

_MG_1769

Koiran kehonhuollosta puhuttaessa mieleen ainakin itsellä tulevat ensimmäisenä hieronta, fysioterapia ja osteopatia. Erika aloitti luennon muistuttamalla meitä, että koiran kehonhuoltoon kuuluu paljon muutakin ja että nämä muut asiat itse asiassa ovat ratkaisevassa asemassa koiran hyvinvoinnin kannalta. Koiran kehonhuolto muodostuu siis kokonaisuudesta, johon kuuluvat mm. lepo, ravinto, liikunta, verryttely, jäähdyttely, mahdolliset lisäravinteet ja elinolosuhteet yleensä. Ainakaan minä en ole tullut ajatelleeksi, että esim. koiran liian pitkät kynnet voivat aiheuttaa asentovirhettä, jännityksiä ja sitä kautta koiralle lihasjumeja. Samoin kodin lattiamateriaaleilla on merkitystä, pannan valinnalla sekä useamman koiran taloudessa laumadynamiikalla.

Koiran ravinnon tulisi koostua rasvoista, proteiineista ja hiilihydraateista tässä nimenomaisessa järjestyksessä. Ravinnon tasapainoisuudesta ja sopivuudesta kertoo ehkä joillekin yllättäenkin jätös eli kakka. Kakan tulisi olla kierremäistä muodoltaan ja koostumukseltaan helposti pussiin kerättävää, ei löysää, mutta ei myöskään jauhomaista. Erika painotti koiran suoliston hyvinvoinnin tärkeyttä. Mikäli koira esim. toistuvasti pyrkii syömään jotakin erikoista kuten omaa tai toisten koirien ulosteita niin todennäköisesti suolistossa on joku häikkä. Minulle uutta kakkaa popsivien tollereiden omistajana oli se, että esim. kalsiumin puute saattaa olla kakansyönnin taustalla.

_MG_1762

Vesi on vanhin voitehista. Koiran veden tarve on 0,5 dl/kg/vrk huomioiden liikunnan ja sääolosuhteiden vaikutus. Koiranomistajat pitävät jo hyvin vettä koiralleen saatavilla. Huomiota tulisi kiinnittää myös siihen että vesi vaihdetaan ainakin kaksi kertaa päivässä. Hanasta kannattaa laskea kunnolla vettä ennen kupin täyttämistä. Koiran vedenjuontia kannattaa seurata. Kuiva koira on Erikan mukaan kipeä koira. Toisaalta ylenpalttinen juominen voi viitata tiettyihin sairauksiin.

Liikunnalla on iso merkitys koiran hyvinvoinnille ikään, kokoon, rotuun tai harrastuslajiin katsomatta. Perusliikunnan olisi hyvä koostua vaihtelevissa maastoissa liikkumisesta. Koiran olisi myös hyvä saada toistuvia kokemuksia eri nopeuksilla liikkumisesta. Mikäli kestävyys on tavoitteena, suosi ravia. Erika korosti myös ravin kehoa huoltavaa vaikutusta. Vaikka kesäiset päällystetyt pyörätiet houkuttelevat, koiran kannalta olisi parempi hakeutua muulle joustavammalle alustalle. Lisäksi esille nousivat uinti sekä hiekkamontulla treenaamisen hyödyt.

_MG_1750

 

Voidaan sanoa, että kaikissa koiraharrastuslajeissa koiran fysiikan tulee olla kunnossa. Parhaan mahdollisen tuloksen saavuttamiseksi koiran fysiikan treenaamisen kannattaisi olla suunniteltua ja yksilöllistä. Verryttelyyn ennen suoritusta ja suoritukseen jälkeiseen jäähdyttelyyn kannattaa panostaa. Erika suositteli, että esim. vepetreeneissä koiraa tulisi lämmitellä ainakin 30 min ajan . Mikäli lämmittelyn jälkeen on ollut taukoa, kannattaisi verrytellä uudelleen noin 10 min. Koirilla käytettävät takit pitävät lihasten lämpöä yllä noin 10-15 min. Yksin takin avulla ei voi verrytellä, vain liike lämmittää. Vepesuorituksen jälkeen koirulainen kannattaisi kuivata heti, laittaa takki tai loimi päälle ja liikuttaa. Suorituksessa lihaksiin kertynyt maitohappo saadaan näin parhaalla mahdollisella tavalla poistumaan lihaksista. Koiran fyysistä kuormitusta voi myös säädellä tietoisesti ottamalla treeneissä koetilannetta lyhyempää tai pidempää uintisuoritusta tai vedättämällä kevyemmällä kuormalla olevaa venettä.

Treenien ja kilpailujen lomaan täytyisi mahtua myös riittävästi lepoa. Jokainen koira tarvitsee lepoa ja hyötyy siitä. Myös se ikiliikkuja aina valmis bordercollie jolta virta ei tunnu loppuvan koskaan. Erika huomautti kyllä siitä, että levon määritelmä voi olla koirilla erilainen. Esim. valjakkoa työkseen vetävällä huskyllä lepoa voi olla ”vain” kympin lenkki ilman valjakkoa. Itse totean, että meidän tollerit ottavat lepopäivän turhankin kirjaimellisesti.

_MG_1743

 

Erika nosti esille myös lisäravinteiden mahdollisen tarpeen ja käytön. Etenkin kilpailukaudella ja kuuriluonteisesti harjoituskaudella. Lisäravinteita hankkiessa kannattaa ehdottomasti selvittää ainakin valmisteen käyttötarkoitus, vahvuus ja annostus. Mainitsen seuraavaksi joitakin esille nousseita valmisteita: magnesiumsitraatti, E-vitamiini, sinkki, C-vitamiini ja nivelvalmisteet.

Luennon lopuksi tutustuimme kuvia havainnoimalla siihen miten istumis-, ja makuuasennot paljastavat koiran kehossa olevia kireyksiä ja kipuja. Pyllyn päällä tai toisella kankulla istuminen, etutassujen samantasoisuus tai eritasoisuus ovat asioita, joihin kannattaa kiinnittää huomiota. Samoin makuulla vaikkapa se, että kellahtaako kaveri aina toisella kankulleen tai ovatko etutassut samassa tasossa vai eivät. Paikalla olevien harjoituskoirien omistajat pääsivät näitä asioita kokeilemaan myös käytännössä. Myös seisoessa tassuja nostelemalla paljastui ainakin omalla koiralla merkittävä kevennys toisella takajalan puolella. Eräs harjoituskoira oli niin rento, että sen avulla Erika näytti muutamat perusvenytykset joita voi halutessaan koiralleen tehdä. Erika korosti, että koiraa venyteltäessä täytyy ehdottomasti tietää mitä tekee ja suorittaa liikkeet rauhallisesti ja koiran ehdoilla.

_MG_1731

 

Lopuksi yhteenvetona luennon perusteella syntynyt oma käsitykseni koiran lihashuollosta. Minä itse pitelen avaimia käsissäni. Tärkeintä ovat jokapäiväiset asiat; tasapainoinen ja hyvälaatuinen ravinto, monipuolinen liikunta, lepo ja mahdollisimman stressittömät elinolosuhteet, sekä sopivasti treeniä joissa aina verryttely ja jäähdyttely hoidetaan kunnolla. Näiden tukena mahdollisuuksien mukaan säännöllinen vierailu joko koirahierojalla, fyssarilla tai ostepaatilla. Törmäyksien ja liukastumisten sattuessa heti yhteys johonkin edellä mainituista tai eläinlääkäriin tilanteesta riippuen.

Vauhdikasta, aurinkoista ja stressitöntä kesää kaikille!

Kirjoittaja: Eveliina Lassila
Kuvat: Saara Dufva