VEPE

Vesipelastus

_MG_5450VEPE on laji, jossa koiran ohjaaja kastuu, kumiveneen soutaja kastuu, kilpailun tuomari kastuu ja joskus jopa kilpaileva koirakin kastuu. Vesipelastuksen eli VEPEn tarkoituksena on ohjata koiraa toimimaan vedessä erilaisissa tehtävissä. Vesipelastus on alun perin landseer- ja newfoundlandinkoirarotuisille koirille kehitetty rodunomainen koe, jonka tarkoituksena on ylläpitää kyseisten rotujen uintitaitoa sekä pelastusvaistoa. Vesipelastustaipumus on näiden rotujen käyttöominaisuus.Vesipelastuskoiran tehtävänä on pelastaa veden varassa oleva elävä ihminen tai toimia muuten vedessä ihmisen apuna. Noutajarotuiset koirat soveltuvat myös hyvin vesipelastusharrastukseen niiden ollessa usein luontaisia uimareita ja innokkaita vesityöskentelijöitä. Noutajissa on useita vesipelastusvalioita.

Lajin harrastaminen on mahdollista miltei kaikkien koirien kanssa, mutta huomioitavaa on:

Koiran tulee fyysisiltä ominaisuuksiltaan olla sellainen, että se pystyy hinaamaan veneen/hukkuvan rantaan myös kovassa tuulessa. Veneessä voi koetilanteessa olla kyydissä jopa kolme aikuista ihmistä. Koiran tulee uida mielellään, veden pitää olla sille mieluinen elementti. Koiran tulee olla sosiaalinen. Se ei saa missään nimessä olla arka, epäluuloinen saati aggressiivinen muita ihmisiä tai koiria kohtaan. Koiran tulee olla hallinnassa. On suotavaa, että perustottelevaisuus on kunnossa.

Vesipelastuskokeen kilpailuluokat:

Muiden paitsi newfounlandinkoirien ja landseereiden on suoritettava soveltuvuuskoe (SOVE), joka järjestetään alokasluokan sääntöjen mukaan. Soveltuvuuskoetta saa yrittää vain 3 kertaa (saatava vähintään kolmostulos). Alokasluokka (ALO) on koirille, jotka ovat täyttäneet 12 kk ja jotka eivät ole saavuttaneet kahta 1. palkintoa vesipelastuskokeen alokasluokassa. Avoin luokka (AVO) on koirille, joilla on kaksi 1. palkintoa vesipelastuskokeen alokasluokasta. Voittajaluokka (VOI) on koirille, joilla on kolme 1. palkintoa avoimesta luokasta. Vesipelastuksessa järjestetään myös SM-kilpailut vuosittain.

Lisää tietoja vesipelastuksesta löydät osoitteista:

Suomen Noutajakoirajärjestö >>

Kennelliitto >>

Vesipelastuskoirat RY >>

Suomen Newfoundlandinkoirayhdistys Ry – VEPE-sääntömuutos >>

Treenikausi 2022

Vesipelastusharjoitukset järjestetään Leppäveden Ankeriasjärvellä (pohjoispääty). Treenikausi kestää keleistä riippuen touko-kesäkuusta elo-syyskuuhun, ja treenaamme maanantaisin ja torstaisin klo 17.30-21.

Treeniryhmä toimii pääasiassa itseohjautuvasti, mutta kaikki auttavat ja opastavat toisia oman osaamistasonsa mukaan. Jokaisella treenikerralla paikalla on vastuukouluttaja, joka vastaa treenien sujuvuudesta sekä turvallisuudesta. Treenipaikkoja on tarjolla noin 20 koirakolle.

Kausimaksu v.2022 60 €/koira, saman talouden toinen koira 20 €.

Alkeiskurssi 40 €, vkot 28-31 jatkuen itseohjautuvassa ryhmässä loppukausi.

Toiminta on tarkoitettu Keski-Suomen Noutajakoirayhdistyksen jäsenille ja noutajarotuiset koirat ovat etusijalla. Vaatimuksena harrastuksen aloittamiseksi on koiralle vähintään 8 kk:n ikä ja uintitaito.

Seuraa ilmoittelua tapahtumista, kursseista ja ryhmiin ilmoittautumisista yhdistyksen Facebook-sivulta.

Kuvia 30.6.2019 vepekokeesta Peurungassa: https://lifedream.kuvat.fi/Koirat/Koirakuvia/Vepe+Peurunka/
Lisätietoja lajista ja toimikunnan toiminnasta saat osoitteesta vepe@ksnoutajakoirayhdistys.net.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *