TOKO

Tottelevaisuuskoe- ja perustottelevaisuuskoulutus sekä rally-toko

toko

Tokossa eli tottelevaisuuskokeessa tuomari arvioi koiralle opetettujen liikkeiden hallintaa sekä koiran ja ohjaajan välistä yhteistyötä. Kyseessä on siis koiraharrastuslaji, jossa voi kilpailla ja tähdätä aina tottelevaisuusvalioksi asti. Koulutuksen tarkoituksena on opettaa koiralle miellyttävää ja hallittua käyttäytymistä sekä koiran ohjaajalle oikeaa ja asiallista koiran käsittelytaitoa. Kokeissa testataan koiran ja ohjaajan välistä yhteistyötä sekä koiran koulutuksen tasoa neljässä eri luokassa.

Vaikka kilpaileminen tokossa ei kiinnostaisikaan, tulisi jokaisen koiran kuitenkin olla perustottelevainen ja käynyt läpi perustottelevaisuuskoulutuksen. Perustottelevaisuuskoulutus luo myös pohjan muiden lajien harrastamiselle.

Rally-toko on laji, joka yhdistää elementtejä tokosta, agilitystä ja koiratanssista. Siinä tärkeintä on ohjaajan ja koiran iloinen yhteistyö, ei niinkään seuraamisen pilkuntarkka paikka tai asennon millintarkka suoruus. Koiraa saa ohjata sekä suullisin käskyin että käsimerkein ja kannustaa koko suorituksen ajan. Rally-tokossa suoritetaan rata, joka koostuu erilaisista tehtäväkyltistä. Kylttejä on radalla 10–20 kpl 3–5 metrin välein. Koirakko etenee radalla perusseuraamisessa ja suorittaa kullakin kyltillä siinä määrätyn tehtävän. Tehtävät ovat esimerkiksi erilaisia suunnan- ja vauhdin muutoksia, pujottelua, pyörähdyksiä, peruuttamista, puolenvaihtoja, erilaisia asentoja ja niiden vaihtoja. Radalla voi olla myös hyppy tai putki sekä nami- tai leluhoukutus. Radan pituus ja liikkeiden vaativuus kasvaa luokasta toiseen siirryttäessä.

Keski-Suomen Noutajakoirayhdistyksen TOKO-toimikunta järjestää koulutuksia monen tasoisille koirakoille. Koulutuksia järjestetään jäsenten toiveesta ja pyrimme saamaan talven ajaksi ohjattuja ja omatoimisia hallitreenejä tokon- ja rallytokon harrastajille sekä perustottelevaisuuskoulutusta. TOKO-toimikunnan tavoitteena on kannustaa aloittelevia koirakoita mukavan lajin pariin. Toimikunta tukee TOKO:sta kiinnostuneita liikkeiden opettelussa, jotta koirakot pääsisivät aina kokeisiin asti kisaamaan. Neuvoa saa aina kysyä myös sähköpostitse tai yhdistyksen Facebook-sivujen kautta.

Lisätiedot

Toimikunta on toistaiseksi tauolla.

Jos olet kiinnostunut toimimaan toimikunnassa tai haluat lisätietoja lajista niin laita viestiä toko@ksnoutajakoirayhdistys.net.