MEJÄ

Metsästyskoirien jäljestämiskoe

29082010038MEJÄ-kokeen ensisijainen ja tärkein tehtävä on arvioida koiran kykyä seurata haavoitetun riistaeläimen jälkeä. Kokeessa on kaksi luokkaa avoin ja voittaja. Koemuodosta voi koira saavuttaa jäljestämisvalion (FI JVA) tittelin. Jäljestämisen taito on hyvä myös käytännössä, sillä jäljestävä koira on loistava apu löytää metsästyksessä haavoittunut tai kolarissa loukkaantunut hirvieläin.

Koejälki ja jäljestäminen

Jäljet tehdään naudan tai hirvieläimen verellä mieluiten riistarikkaaseen maastoon. Jälkien pituus ja ikä vaihtelee koeluokittain. AVO-luokassa jäljen pituus on 900-1000 m ja jäljen ikä vähintään 12 tuntia. VOI-luokkassa jäljen pituus on 1200-1400m ja ikä vähintään 18 tuntia. Jokaisella koiralla on oma, piilomerkattu koejälki, joka arvotaan kokeen alussa. Tuomarin apuna maastossa on opas, joka tietää jäljen paikan. Opas vastaa jäljen tekemisestä ja merkkaamisesta. Jälki tehdään maastoon karttaan merkittyyn kohtaan, joten suunnistustaito kannattaa hankkia heti harrastuksen alussa. Koira jäljestää 6 m:n jäljestysnarun päässä ohjaajasta ja sen tulee seurata itsenäisesti verijälkeä. Aikaa jäljestämiseen on 45 min. Koiran on jäljeltä harhautuessaan itse löydettävä takaisin jäljelle tai tuomitaan hukka, joka laskee palkintosijaa. Kolmesta hukasta koe keskeytyy.

Harjoittelu

Harjoittelu koiran kanssa kannattaa aloittaa mahdolisimman nuorena, mutta toki myöhemminkin ehtii mukaan harrastamaan. Kyky liikkua metsässä on tärkeää sekä koiralle että ohjaajalle. Harjoitusjäljet voivat vaihdella pituudeltaan ja malliltaan sekä iältään, samoin verimäärää voi vaihdella. Koiran intoa ei saa tukahduttaa liialla harjoittelulla, sillä laji on koiralle raskasta työtä ja vaatii keskittymistä. Alussa jälki voi olla hyvinkin lyhyt ja pituutta lisätään kokemuksen myötä. Jäljen päässä tulee koiralle aina olla jokin mieluinen palkinto (keinokani, ruokakuppi, lelu). Jokainen ohjaaja tuntee oman koiransa ja motivoi sitä onnistumaan.

Lisätiedot

Lisätietoja lajista ja toimikunnan toiminnasta saat osoitteesta meja@ksnoutajakoirayhdistys.net.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *