MEJÄ

Metsästyskoirien jäljestämiskoe

29082010038MEJÄ-kokeen ensisijainen ja tärkein tehtävä on arvioida koiran kykyä seurata haavoitetun riistaeläimen jälkeä. Kokeessa on kaksi luokkaa avoin ja voittaja. Koemuodosta voi koira saavuttaa jäljestämisvalion (FI JVA) tittelin. Jäljestämisen taito on hyvä myös käytännössä, sillä jäljestävä koira on loistava apu löytää metsästyksessä haavoittunut tai kolarissa loukkaantunut hirvieläin.

Koejälki ja jäljestäminen

Jäljet tehdään naudan tai hirvieläimen verellä mieluiten riistarikkaaseen maastoon. Jälkien pituus ja ikä vaihtelee koeluokittain. AVO-luokassa jäljen pituus on 900-1000 m ja jäljen ikä vähintään 12 tuntia. VOI-luokkassa jäljen pituus on 1200-1400m ja ikä vähintään 18 tuntia. Jokaisella koiralla on oma, piilomerkattu koejälki, joka arvotaan kokeen alussa. Tuomarin apuna maastossa on opas, joka tietää jäljen paikan. Opas vastaa jäljen tekemisestä ja merkkaamisesta. Jälki tehdään maastoon karttaan merkittyyn kohtaan, joten suunnistustaito kannattaa hankkia heti harrastuksen alussa. Koira jäljestää 6 m:n jäljestysnarun päässä ohjaajasta ja sen tulee seurata itsenäisesti verijälkeä. Aikaa jäljestämiseen on 45 min. Koiran on jäljeltä harhautuessaan itse löydettävä takaisin jäljelle tai tuomitaan hukka, joka laskee palkintosijaa. Kolmesta hukasta koe keskeytyy.

Harjoittelu

Harjoittelu koiran kanssa kannattaa aloittaa mahdolisimman nuorena, mutta toki myöhemminkin ehtii mukaan harrastamaan. Kyky liikkua metsässä on tärkeää sekä koiralle että ohjaajalle. Harjoitusjäljet voivat vaihdella pituudeltaan ja malliltaan sekä iältään, samoin verimäärää voi vaihdella. Koiran intoa ei saa tukahduttaa liialla harjoittelulla, sillä laji on koiralle raskasta työtä ja vaatii keskittymistä. Alussa jälki voi olla hyvinkin lyhyt ja pituutta lisätään kokemuksen myötä. Jäljen päässä tulee koiralle aina olla jokin mieluinen palkinto (keinokani, ruokakuppi, lelu). Jokainen ohjaaja tuntee oman koiransa ja motivoi sitä onnistumaan.

Lisätiedot

Lisätietoja lajista ja toimikunnan toiminnasta saat osoitteesta meja@ksnoutajakoirayhdistys.net.

Yhdistyksen MEJÄ-mestaruus

Keski-Suomen Noutajakoirayhdistys ry:n MEJÄ-mestaruuskoe järjestetään mahdollisuuksien mukaan vuosittain. Koe, jossa yhdistyksen mestaruus ratkaistaan, voi olla Keski-Suomen Noutajakoirayhdistys ry:n yksin järjestämä tai yhteistyössä toisen yhdistyksen kanssa järjestetyssä kokeessa. Kokeen järjestäjä päättää kokeen ajankohdan ja osanottomaksun.

Yhdistyksen mestaruuskoe käydään voittajaluokassa.

Osallistumisoikeus yhdistyksen mestaruuskokeeseen on jokaisella noutajarotuisella koiralla, jonka omistaja asuu kokeen viimeisenä ilmoittautumispäivänä vakinaisesti Keski-Suomen Kennelpiirin alueella ja on Keski-Suomen Noutajakoirayhdistys ry:n jäsen. Koiran omistajaksi katsotaan henkilö, jonka pääasiallisessa hallinnassa ja koulutuksessa koira on ollut.

Edellisellä voittajaluokan MEJÄ-mestarilla on ilmoittautuessaan aina osallistumisoikeus seuraavaan mestaruuskokeeseen.

Muut mestaruuskokeeseen osallistujat valitaan määräajassa tulleiden ilmoittautumisten perusteella. Mikäli kaikki mestaruuskokeeseen ilmoittautuneet eivät mahdu kokeeseen, valitaan osallistujat koetta edeltäneen vuoden aikana, viimeistään kaksi viikkoa ennen koepäivää tehtyjen voittajaluokan koetulosten pisteiden perusteella.

  1. Koetoimikunnalle ilmoitetaan ilmoittautumisajan puitteissa enintään neljä parasta palkintosijatulosta.
  2. Kolmen parhaan tuloksen pisteiden keskiarvojen mukainen järjestys ratkaisee yhdistyksen mestaruuskokeeseen pääsevät koirat. Tasatilanteissa ratkaisee neljäs ilmoitettu palkintosijatulos. Mikäli tasatulosvertailussa koiralle ei ole ilmoitettu neljättä palkintotulosta, neljännen tuloksen ilmoittanut valitaan. Mikäli neljäskin tulos on tasan, paras yksittäinen tulos ratkaisee. Mikäli sekin on tasan, ratkaisee arpa.
  3. Mikäli koe ei tule täyteen kolme tai neljä tulosta ilmoittaneilla koirilla, vertaillaan kaksi tulosta ilmoittaneita koiria keskenään. Valintaperusteena on tällöin ensisijaisesti tulosten pisteet keskiarvo, toissijaisesti paras yksittäinen tulos ja tarvittaessa arpa.
  4. Mikäli koe ei tule täyteen kaksi tai useampia koetuloksia ilmoittaneilla koirilla, valitaan kokeeseen parhaan yksittäisen koesuorituksen pisteet ilmoittaneet koirat.

Kokeeseen valinnan ja tarvittaessa arvonnan suorittaa koetoimikunta.

Keski-Suomen Noutajakoirayhdistyksen MEJÄ-mestari on koira, joka saavuttaa voittajaluokan palkintosijan korkeimmilla pisteillä. Pisteiden mennessä tasan tuomari ratkaisee mestarin.

MEJÄ-mestarin tulee huolehtia kiertopalkinnosta seuraavaan mestaruuskokeeseen asti ja toimittaa palkinto kilpailupaikalle. Mikäli mestaria ei valita, Keski-Suomen noutajakoirayhdistyksen MEJÄ-toimikunta huolehtii palkinnosta seuraavaan mestaruuskokeeseen asti.

Kokeessa noudatetaan kulloinkin voimassa olevia Suomen Kennelliiton hyväksymiä koesääntöjä.

Nämä säännöt tulevat voimaan 1.2.2022. Mestaruuskokeen sääntöjä voidaan muuttaa ainoastaan Keski-Suomen Noutajakoirayhdistys ry:n hallituksen päätöksellä.

Keski-Suomen Noutajakoirayhdistys ry
MEJÄ-toimikunta, meja@ksnoutajakoirayhdistys.net


Yhdistyksen aiemmat MEJÄ-mestarit

2022 lbn Ethusan Unelma ”Lilli”
2021 kku Vimpulan Theofilos ”Elmo”
2020 lbn Ethusan Unelma ”Lilli”
2019 lbn Ethusan Unelma ”Lilli”

Avoimen luokan mejä-mestarit

2022 lbn Varjoahon Tusinarusina ”Metka”
2021 lbn Brookhills Virginia ”Viivi”
2020 knn Pendolinon Allegro Vivace ”Kiara”
2019 lbn Frida ”Diiva”