Harrastukset

Noutajat harrastaa

IMG_0465

Noutaja on mitä monipuolisin harrastuskoira. Suuren miellyttämishalun ja suhteellisen helpon koulutettavuuden ansiosta noutajia näkee mukana varsin monissa koemuodoissa. Täytynee kuitenkin muistaa, että kukin koira on oma yksilönsä ja kaikki tarvitsevat kunnon peruskoulutuksen.

Parhaimmillaan noutajat ovat omissa lajeissaan, kuten Noutajien metsästyskokeessa NOME:ssa ja Noutajien Working Testissä NOWT:ssä, jotka molemmat jäljittelevät metsästystilanteita. Näihin kokeisiin päästäkseen koiran täytyy ensin saada hyväksytty tulos Noutajien taipumuskokeesta NOU:sta.

Metsästyskoirien jäljestämiskokeessa MEJÄssä oikeuksiin pääsee noutajien metsästysvietti. Taitavina nenänkäyttäjinä myös hyvät tulokset ovat saavutettavissa. MEJÄ-koe jäljittelee haavoittuneen riistaeläimen jäljestystä.

Tottelevaisuuskoe eli TOKO on hyvin suosittu laji noutajien piireissä, varsinkin harrastelijatasolla. Onhan elämä aina helpompaa tottelevaisen ja koulutetun koiran kanssa, kilteinkin noutaja kun tarvitsee kunnollisen peruskoulutuksen. Tottelevaisuutta vaaditaan myös monissa muissa lajeissa.

Kaikilla noutajaroduilla, paitsi chesapeakelahdennoutajalla, on osallistumisoikeus Palveluskoirakokeisiin. Pk-lajit tarjoavatkin monipuolista toimintaa touhukkaille noutajille. Noutajat ovat usein varsinaisia vesipetoja. Tätä mieltymystä voidaan hyödyntää vesipelastuksessa, eli VEPEssä. Ketteryyttä ja tottelevaisuutta vaativassa agilityssä saa myös ohjaaja käyttää juoksulahjojaan pysyäkseen mukana noutajansa vauhdissa. Pallohullut noutajat nauttivat varmasti Flyballista.

Suosituin kaikista koiraharrastuksista lienee koiranäyttely, joka onkin kilpailulajina vähiten fyysinen, mutta oikein hauskaa ajanvietettä omistajalle. Kehän laidalla tapaa tuttuja ja samanhenkisiä ihmisiä. On myös paljon koiria, jotka nauttivat suunnattomasti esiintymisestä. Noutajat sosiaalisena rotuna soveltuvat myös varsin hyvin Kaverikoira-toimintaan.

Keski-Suomen Noutajakoirayhdistys tarjoaa jäsenilleen koulutusta ja opastusta.